icon-close-black

 

Welk project verdient het om nog eens uitgebreid over na te praten? Adviseur Marieke Verhaaf kiest met zichtbaar enthousiasme voor de Masterclasses Klimaatadaptatie die Newae organiseert in opdracht van het KAF (Samenwerkingsverband Klimaatadaptatie Flevoland). Marieke: “Iets heel anders dan wat we normaal gesproken doen. Dat is soms spannend, maar het past ontzettend goed.”

 

Dat Newae bij de opdrachtgever – een samenwerkingsverband met Waterschap Zuiderzeeland als regievoerder – in beeld kwam als potentiële uitvoerder, was niet vanzelfsprekend. Marieke: “Er kwam wat Google-geluk bij kijken. Maar toen we eenmaal in beeld waren, hebben we het grondig aangepakt. We wilden dit erg graag doen. Vanaf het moment dat we de opdracht hebben binnengehaald, zit er veel positieve energie in het project. En het mooie is dat uit de oorspronkelijke opdracht steeds weer nieuwe vragen voortkomen.”

 

Bewustwording

Die oorspronkelijke opdracht bestaat uit het organiseren van Masterclasses en het ontwikkelen van een handreiking over het thema klimaatadaptatie. Marieke: “De inzet is om meer bewustwording te creëren rondom het thema. Om klimaatadaptatie niet als los onderwerp te beschouwen, maar er in alle facetten van planontwikkeling rekening mee te houden.” De middelen die daarvoor worden ingezet, zijn door de opdrachtgever bepaald: “Maar daarbinnen krijgen we genoeg ruimte om onze stempel te drukken, waarbij het grote voordeel is dat we veel inhoudelijke kennis in huis hebben.”

 

De handreiking (te vinden via klimaatindestraat.nl) is in 2020 gepubliceerd. In dat jaar werden ook de eerste Masterclasses georganiseerd; een zeer geslaagd evenement met een mooie opkomst. Na afloop vroeg de opdrachtgever direct om een vervolg. Marieke: “In coronatijd hebben we toen twee digitale edities georganiseerd. Best spannend, want dat was voor ons allemaal nieuw. Maar ook deze sessies werden erg positief ontvangen.” In september 2022 was het alweer tijd voor het vierde event, deze keer weer in de vorm van een fysieke bijeenkomst. Inhoudelijk lag de focus nu op het verband tussen klimaatadaptatie en gezondheid.

Marieke Verhaaf
Adviseur
“Het grote voordeel is dat we veel inhoudelijke kennis in huis hebben.”

Niet zo technisch

Marieke: “Een evenementenbureau kan zulke masterclasses in principe ook organiseren. Maar hier lopen collega’s rond die veel van het onderwerp af weten. Daardoor weten we de juiste sprekers te vinden en voelen we de wensen van de opdrachtgever goed aan. Daarbij kunnen we snel en makkelijk schakelen en zijn we praktisch ingesteld. Dat de persoonlijke klik ook goed is, maakt het nog leuker om voor deze opdrachtgever te werken.”

 

Zelf richt ze zich binnen Newae vooral op het beleidsmatig vormgeven van de producten: “Ik ben niet zo technisch, ik heb een achtergrond in bestuurskunde. Daarom heb ik normaal gesproken op bepaalde punten altijd mijn collega’s nodig. Dit project voor het KAF kan ik van A tot Z zelf oppakken, dat maakt het voor mij persoonlijk extra leuk. Natuurlijk werk ik wel met allerlei mensen samen, maar ik hoef inhoudelijk nergens af te haken. Daarbij is het onderwerp natuurlijk ontzettend actueel en interessant. Ik leer steeds weer nieuwe dingen.”

 

Kathedralen bouwen

Beter worden door ervaring. Het past bij het betoog dat een van de sprekers bij een masterclass hield, vertelt Marieke: “Daan Quakernaat maakt gebruik van de slogan ‘Ga toch kathedralen bouwen!’ Die boodschap gebruikt hij om te laten zien dat wij tegenwoordig nogal veel nadenken, twijfelen en ons achter regels verschuilen voor we iets gaan doen. Vroeger begon men gewoon, zelfs aan zoiets groots als kathedralen. En als er iets misging, was het een kwestie van: even uithuilen, bidden en opnieuw beginnen. Kortom: hup, ga aan de slag, wacht niet op de ideale oplossing. Die boodschap sloeg goed aan bij het publiek, en ook bij mij is ‘ie goed blijven hangen.”

Marieke Verhaaf

Heb je een vraag?

Neem dan direct contact op met Marieke.

+31 (0)6 235 649 02