icon-close-black

Hij is er stellig in: er is niet één favoriet project. Het is de hele rol die hem elke keer opnieuw voldoening geeft: “Ik heb aan veel langlopende, omvangrijke projecten meegewerkt, maar ik kan net zo trots zijn op een klein projectje dat daar tussendoor komt.” De favoriete rol van duizendpoot Marco van Renswoude is die van uitvoeringsbegeleider.

 

Hij heeft graag dat er van alles tegelijk gebeurt, dat elke dag verrassingen en verschillende werkomgevingen brengt. Hij is niet voor niets de enige bij Newae zonder vastomlijnde functietitel. Uitvoeringsbegeleider zijn is slechts een van zijn verrichtingen, en ook binnen die rol is het de veelzijdigheid die hem aanspreekt: “Je bent echt de spin in het web. Hebt contact met iedereen. Mijn belangrijkste opdracht is om een resultaat op te leveren dat aan ieders wensen voldoet.”

 

Aanspreekpunt

In de praktijk werkt het meestal als volgt: Newae bereidt een project voor dat vervolgens door een partij moet worden uitgevoerd. De uitvoeringsbegeleider wordt ingehuurd door de opdrachtgever en ziet erop toe dat dit volgens plan gebeurt. Daarnaast is hij aanspreekpunt voor bewoners en andere betrokkenen. Marco: “Ik sta volledig achter de aanpak van Newae, waarin we bewoners betrekken bij de planvorming. Tegelijkertijd worden mensen steeds mondiger en dat kan best uitdagend zijn. Omdat we mensen in het voortraject betrekken, houden zij de uitvoering nauwlettend in de gaten. Niet alles wordt altijd precies zoals zij het in hun hoofd hebben, daar zit nog een heel traject aan besluitvorming tussen. Maar het komt zeker ook voor dat mensen een punt hebben. Dan ga ik terug naar de tekentafel en kan er een aanpassing volgen.”

 

Omdat die tekentafel bij Newae staat, heeft hij vaak het voordeel van voorkennis over het project. Daardoor weet hij precies waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt. Als uitvoeringsbegeleider moet hij inhoudelijk natuurlijk goed op de hoogte zijn om de controlefunctie uit te kunnen oefenen: “In het bestek staat de gewenste uitvoering tot in detail beschreven, maar in de praktijk kom je altijd verrassingen tegen. We kunnen vooraf niet in de grond kijken, het is een kwestie van samen met de aannemer anticiperen op wat we daar tegenkomen. Zoiets heeft meestal financiële gevolgen. Dan ben je als uitvoeringsbegeleider verantwoordelijk voor het maken van de juiste keuzes.”

Marco van Renswoude
Duizendpoot
"Het is belangrijk dat mensen zich gehoord voelen"

Social media

Hij ligt er nooit wakker van; de verantwoordelijkheden die bij deze rol komen kijken: “Ik heb inmiddels de ervaring om te weten dat je niet iedereen gelukkig kunt maken. Het duurt een paar jaar voordat je je niet meer van de wijs laat brengen door een paar mindere recensies op social media. Van nature wil ik aardig gevonden worden, iedereen tegemoetkomen. Maar dat kan nu eenmaal niet altijd. In deze rol moet ik vooral een goede tussenpersoon zijn. Ik weet dan ook precies wie waar verantwoordelijk voor is.”

 

Zijn ervaring leert hem ook dat die mindere recensies soms een heel andere oorsprong hebben dan het project zelf: “Het is belangrijk dat mensen zich gehoord voelen. Soms kan oud zeer over bepaalde communicatie met de gemeente, ervoor zorgen dat mensen bij ons project bij voorbaat al de hakken in het zand zetten. In dat soort gevallen ga ik graag in gesprek, wat dat betreft ben ik steeds meer een sociaal werker. Maar dit gaat om minder dan vijf procent van de mensen. Over het algemeen maken we de verwachtingen waar of overtreffen we ze zelfs. We hebben laatst nog met alle bewoners van een straat in De Bilt een borrel gedronken, om te proosten op het mooie resultaat van een project.”

 

Team

Samenwerken dus, contact en overleg. Daar krijgt hij energie van. Terwijl hij er enthousiast over vertelt, zie je het voor je: hoe hij over de projectlocatie loopt, praatjes maakt, onduidelijkheden uit de wereld helpt. Het liefst werkt hij samen met vertrouwde aannemers: “Zodat we weten wat we aan elkaar hebben.” Maar ook het contact met zijn collega’s levert hem veel werkplezier op: “We kunnen altijd bij elkaar terecht en helpen elkaar verder. Dat werkt echt heel prettig. We bereiken als team mooie dingen.”

Marco van Renswoude

Heb je een vraag?

Neem dan direct contact op met Marco.

+31 (0)6 248 502 18