Herinrichting universiteitsterrein

Tussen de hoge onderwijsgebouwen, midden op de Uithof, vindt u het Leuvenplein. Een verouderd, besloten terrein. Aan Newae en Topia de uitdaging om het plein, met behoud van functionaliteit, een openbaar karakter te geven.

Het Leuvenplein ligt buiten het zicht van de openbare ruimte en heeft daardoor de functie van fietsenstalling, expeditie- en opslagruimte. Door het plangebeid te bestempelen als voetgangersgebied waar de vrachtauto te gast is, krijgt het plein een nieuwe functie in de openbare ruimte.

doorslaggevend ontwerpproces
Kosten en de complexe ondergrondse situatie leidden tot vele keuzemomenten tijdens het ontwerpproces. Het programma van eisen is daarom beeldend gemaakt; met veel discussie over de verschillende functies als gevolg. Het ordenen van de functies is bepalend geweest voor het uiteindelijke ontwerp. Door naar elkaar te luisteren en goed samen te werken hebben de Universiteit Utrecht, Topia en Newae een zorgvuldig en snel ontwerpproces gerealiseerd.

resultaat
Drie verlaagde grote grasbakken met grote bomen vormen nu het middelpunt van het plein. De logistieke functies worden hierlangs afgewikkeld. Het groene grasdak van de speciaal ontworpen fietsenstalling vormt de blikvanger van het plein. Het resultaat is een functioneel en zakelijk ontwerp met een overzichtelijke verkeersstructuur en voldoende flexibiliteit voor toekomstige ontwikkelingen.

Gerelateerde projecten

Vestigingen

Newae Bilthoven
Rembrandtlaan 26-A
3723 BJ Bilthoven
 +31(0)30 232 30 90

Newae Veghel
Poort van Veghel 4933
Postbus 501, 5460 AM Veghel
 +31(0)413 24 66 01

Newae Diemen
Dalsteindreef 141
1112 XJ Diemen
 +31(0)85 018 65 32

Newae Maastricht
Stationsplein 8-K
6221 BT Maastricht
 +31(0)43 820 03 23