icon-close-black

Buurtpark ’t Groeske

Beekherstel met herinrichting

’t Groeske aan de Hoflaan en de Mariëndaalseweg is een plek met historie. Vroeger lagen hier de visvijvers van de ‘Heren van Groesbeek’. De visvijvers komen niet meer terug, maar wel een open plek met ruimte voor water, eilanden en een oplossing voor overtollig regenwater.

De aanleiding van het project was om de ‘Groesbeek’ bovengronds te laten lopen. In 2014 is gestart met de vervanging van het verouderde riool. Daaropvolgend zijn de contourlijnen van de retentievijvers aangelegd. Ze worden extra benadrukt door keerwanden van prachtig Cortenstaal. Een knipoog naar het verleden.

Eilanden
In het park zijn maar liefst tien eilanden aangelegd, elk met een eigen invulling. De Groesbeek slingert er mooi doorheen. De eilanden krijgen bloemrijke grasvelden en zijn verbonden met bruggetjes.

Overlast opgelost
De buurt heeft altijd twee grote nadelen van het buurtpark ervaren: de grond was te zompig en te nat en er lag overal hondenpoep. De eilanden liggen nu allemaal boven het wateroppervlak en zijn dus het hele jaar droog, mede door de gecontroleerde waterafvoer. Met uitzondering van één eiland: dit eiland kan zo nu en dan bewust onder water lopen om op die manier bijzondere vegetatie te laten ontstaan. Voor de hondenbezitter is er om het park een slingerpad aangelegd waar de honden uitgelaten kunnen worden.

"Vroeger lagen hier de visvijvers van de ‘Heren van Groesbeek’."
Romano Bults
Adviseur Realisatie
Romano Bults

Heb je een vraag?

Neem dan direct contact op met Romano.

+31 (0)6 415 553 77
Contact