Inzicht:
tool ‘de Leefbare Straat’

Bij Newae maken we ons dagelijks druk om elke vierkante meter van Nederland zo goed mogelijk te benutten. Wij zoeken oplossingen zoeken met een gaaf en haalbaar inrichtingsplan met groen en water, waar burgers nog jarenlang van profiteren. Binnen de gestelde kantlijnen. En die gaan verder dan het gestelde budget alleen.

Ons land is drukbevolkt en mensen worden steeds mondiger. Iedereen lijkt ergens een mening over te hebben. Steeds vaker is het voor opdrachtgevers een uitdaging om de gebruiker van het gebied tevreden te stellen. Bij Newae hebben we mede daarom een visie ontwikkeld die erop gericht is om alle aspecten in de buitenruimte in mee te nemen in het best mogelijke eindresultaat. Dit noemen we ‘de Leefbare Straat’.

Kijk breed, vergroot het effect

Doordat gemeentes meer en meer op een regiestoel gaan zitten, ontstaat het gevaar dat binnen- en buitenstedelijke ontwikkelingen veelal vanuit één aspect worden benaderd. Onderdeel van ‘de Leefbare Straat’ is de tool, waarin we binnen elk project dwarsverbanden leggen. Hiermee betrekken we collega’s intern waardoor alle mogelijke effecten voor ontwikkeling worden overwogen voordat een project gestart wordt. Van een praktische beginpunt (bijv. het afkoppelen van een wijk), via intern draagvlak en dwarsverbanden (coproductie intern) en het betrekken van de doelgroep (participatieladder) naar het realiseren van een beoogd effect (bijv. prettig leven, sociale cohesie of klimaatbestendigheid).

Betrek de zwijgende meerderheid

Het valt niet mee om iedereen tevreden te stellen. Sterker nog, wij zijn van mening dat dit niet kan. Wij zijn en blijven een polderland waar iedereen compromissen moet sluiten. Dus moet je de doelgroep (zwijgend of mondig) op de juiste manier betrekken. Participatie lijkt een toverwoord, maar de opties binnen de participatieladder lopen sterk uiteen. Tool ‘de Leefbare Straat’ helpt om de juiste keuzes te maken in de rol van de overheid binnen een project én welke trede op de participatie de juiste keuze is.

Wil je meer weten?

Wij delen graag onze kennis. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Neem dan contact op met kantoor op 058 018 6532 of met Paul Bruystens.

 

Vestigingen

Newae Bilthoven
Rembrandtlaan 26-A
3723 BJ Bilthoven
 +31(0)30 232 30 90

Newae Veghel
Poort van Veghel 4933
Postbus 501, 5460 AM Veghel
 +31(0)413 24 66 01

Newae Diemen
Dalsteindreef 141
1112 XJ Diemen
 +31(0)85 018 65 32

Newae Maastricht
Stationsplein 8-K
6221 BT Maastricht
 +31(0)43 820 03 23