Het IJsselsteinse Vingerhoekhof is een zakelijk plein waarop auto’s, fietsen en vuilcontainers staan en dat wordt omgeven door blinde muren. Die muren zijn eigenlijk wat zonde. Ze ontnemen het zicht op de ambitieuze ondernemers en betrokken inwoners die erachter werken en wonen. Mensen met creatieve ideeën, die kleur willen geven aan dit ietwat grijze stukje stad.
We ontmoetten ze toen we plannen voorbereidden voor de herinrichting van het hof, in opdracht van de gemeente. Die voorbereiding pakten we aan zoals we dat graag doen: voordat we achter de laptop of tekentafel kruipen, maken we eerst het onzichtbare zichtbaar. En dan niet alleen de kabels en leidingen in de bodem, maar ook de kenmerken en belangen van de omgeving.
Leven in de brouwerij
Uit een kort traject van data-analyse en gesprekken kwam een berg informatie. We ontdekten dat eigenaren van de cafés en restaurants rond het plein aan de ‘hofzijde’ terrassen wilden openen. Zo hopen zij het Vingerhoekhof om te toveren van een zakelijke parkeerplaats in een levendige locatie waar bezoekers tussen het winkelen door graag even neerploffen.
Omwonenden zien het hof ook graag fleuriger, maar hechten tegelijk aan hun parkeervergunning-met-plek-op-loopafstand. Intussen begrepen we dat het gemeentebeleid uitgaat van plaats voor fietsen en vuilcontainers.
Balans tussen vorm en functie
Voor gemeenten is dit soort kennis belangrijk, want ze stelt je in staat twee doelen te bereiken: enerzijds maak je plannen die tegemoetkomen aan de wensen van betrokkenen, anderzijds schep je realistische verwachtingen over het resultaat van die plannen. Je biedt ruimte voor ideeën én duidelijkheid over de grenzen.
In het specifieke geval van het Vingerhoekhof droeg onze analyse bij aan een plein met meer plaats voor horeca, maar ook voldoende plek voor auto’s en fietsen. Een hof met kleur, dat beter past in het schilderachtige stadshart, maar ook bereikbaar blijft voor de vuilnisophaaldienst. Een stukje stad, kortom, waar vorm en functie hand in hand gaan, maar de vorm er wel op vooruit ging.
Bij de herinrichting van het Vingerhoekhof heeft de gemeente IJsselstein een belangrijk resultaat geboekt. Enerzijds op fysiek vlak, in de vorm van meer terrasjes, mooiere klinkers en fraaie verlichting, passend bij de historische omgeving. Anderzijds op sociaal terrein. Ondernemers en omwonenden voelen zich gehoord door de gemeente. Binnen de grenzen van het haalbare heeft IJsselstein vage schetsen vertaald naar gave plannen.
Diederik Dekker
Gemeente IJsselstein“Deze kennis stelt je als gemeente in staat ruimte te bieden voor ideeën én duidelijkheid te geven over de grenzen.”
Werken volgens de Leefbare Straat
Wil je meer lezen over onze aanpak in IJsselstein? Bekijk dan dit project op deleefbarestraat.nl
Bekijk Project